Architektura i planowanie przestrzenne

Architektura i planowanie przestrzenne

Letnia odsłona Placu Bankowego - raport z ewaluacji

Increase Zwykły Decrease
opublikowano: Magdalena Gan, 11 grudnia 2019 - 15:31


W wakacje 2019 roku w miejscu parkingu zajmującego część placu Bankowego z inicjatywy Miasta Stołecznego Warszawy powstało tymczasowe zagospodarowanie. Celem tego działania było udostępnienie przestrzeni mieszkańcom oraz zebranie wiedzy niezbędnej dla wypracowania trwałego przekształcenia placu Bankowego w plac miejski, który mógłby służyć różnym aktywnościom mieszkańców w każdym wieku.

 

Plac Bankowy o o zmierzchu, tłum

Projekt powstał zgodnie z zasadami prototypowania urbanistycznego, sprawdzonymi w praktyce w wielu miastach świata, na przykład Nowym Jorku, Roterrdamie, Paryżu.

Polegał na realizacji tymczasowego zagospodarowania placu i organizacji programu wydarzeń, a także na stałej obserwacji jego codziennego użycia.

W trakcie trwania projektu na placu odbyło się ponad 50 wydarzeń organizowanych przeważnie w trakcie dni weekendowych oraz drugiej połowie tygodnia roboczego. 

Plac Bankowy, tężnia   Plac Bankowy, gra w jengę

Podczas projektu zespół badaczy społecznych prowadził wywiady ankietowe z użytkownikami.

Obserwację przeprowadzono z wykorzystaniem narzędzi opracowanych przez duńską pracownię Gehl People (www.gehlpeople.com), założoną przez prof. Jana Gehla, prekursora badań nad przestrzenią przyjazną ludziom w każdym wieku.

 

W wyniku letniej odsłony placu Bankowego miejsce to przeistoczyło się w często odwiedzaną, przyjazną przestrzeń, wykorzystywaną na wiele sposobów. Odwiedzającymi byli mieszkańcy w każdym wieku, a także turyści zwiedzający Warszawę. Dzięki przeprowadzonym działaniom zgromadzona została wiedza , która będzie przydatna w dalszej przemianie placu i realizacji celów polityki rozwojowej miasta dotyczących poprawy jakości życia w Warszawie.

 

 

Projekt trwał od 12 lipca do 1 września. Za koordynację odpowiedzialne było Biuro Architektury i Planowania Przestrzennego. 

Poniżej prezentujemy raport z ewaluacji projektu. 

 

Wszystkie elementy letniej aranżacji Placu po zakończeniu projektu trafiły do nowych lokalizacji.

 

Stół z Placu Bankowego na osiedlu Jazdów

Pliki do pobrania

1. Raport z ewaluacji letniej odsłony Placu Bankowego
(plik: Plac Bankowy Raport.pdf, rozmiar pliku: 22.42 MB)
Pobierz