null

Plac Centralny

Drukuj otwiera się w nowej karcie
Obraz1_3.png

Nowy plac zostanie wykrojony z części Placu Defilad od strony ul. Marszałkowskiej. Z przestrzeni ubędzie bruku, a przybędzie zieleni, pojawi się również oczko wodne.

W przestrzeni, która zostanie urządzona zgodnie z projektem konkursowym, mieszkańcy odnajdą ślady historii Warszawy po nieistniejących ulicach i kamienicach. Nawierzchnie z bruku przypominają układ dawnych ulic. Trawniki są obrysem po przedwojennych kamienicach. Domy zostały zniszczone w czasie II wojny światowej, a ich relikty zburzone i usunięte, by zrobić miejsce pod budowę Pałacu Kultury i Nauki.

Przybędzie około 100 drzew i staw o powierzchni 140 m kw., który znajdzie się przy samym wejściu na plac od strony ulicy Marszałkowskiej, blisko elewacji bocznej planowanego Muzeum Sztuki Nowoczesnej. 

Warstwa posadzki, odwzorowująca układ parceli z 1825 roku, zostanie wykonana z kostek białego granitu. Przedwojenny układ dróg i dziedzińców w tym miejscu (z 1939 roku) przypomną pasy i pola ułożone z kostki kamiennej. Brukarze wykorzystają materiał, z którego są wykonane nawierzchnie placu Defilad. Kamienna kostka przed ponownym wykorzystaniem zostanie wyczyszczona. Kształty trawników przypomną obrysy dawnych kamienic czynszowych. Linie getta warszawskiego uczytelni dodatkowo pas w nawierzchni placu ułożony z czerwonych, wypalanych cegieł.

W przestrzeni zielonego Placu Centralnego znajdzie się ponad 40 ławek, których forma jest inspirowana modelem z czasów PRL-u (tzw. ławka mokotowska). Staną też pojedyncze krzesła, kwadratowe ławy wieloosobowe oraz półokrągłe siedziska okalające drzewa.

Cała ta przestrzeń połączona z atrakcyjnym programem kulturalnym pełnić będzie ważną funkcję społeczną i centrotwórczą.

 

Obraz1_3.png
Zobacz galerię (3 zdjęć)
Obraz2.png
Obraz4.png

Sprawdź lokalizację na mapie

Trwa wczytywanie mapy. W przypadku problemów proszę wyczyścić ciasteczka.